"De Britse troepen hebben hun missie in Afghanistan volbracht"

"De missie van de Britse troepen in Afghanistan was een minimaal niveau van veiligheid te verzekeren. Ik denk dat we die missie hebben volbracht." Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd tijdens een bezoek aan een Britse legerbasis in de Afghaanse provincie Helmand. Hij herhaalde dat na 2014 geen enkele Britse soldaat er nog aan gevechten zal deelnemen.

De voorbije jaren is een bezoek van de Britse premier aan de Britse strijdkrachten in Afghanistan aan de vooravond van Kerstmis zowat een traditie geworden. Ook dit jaar heeft premier Cameron een Britse legerbasis in het land bezocht, meer bepaald de basis Camp Bastion in de provincie Helmand.

Momenteel zitten nog zo'n 5.200 Britse soldaten in Afghanistan gestationeerd. Begin 2013 waren ze nog met 9.000. Sinds het begin van de missie in 2001 zijn alles samen al 446 Britse soldaten gesneuveld.

"Onze soldaten mogen trots zijn"

Tijdens zijn bezoek verklaarde Cameron aan de meegereisde pers dat de Britten Afghanistan "met opgeheven hoofd" zullen kunnen verlaten. "Volgens mij was het doel van onze missie in Afghanistan een minimaal niveau van veiligheid te verzekeren zodat het land geen broeihaard van terreur zou worden. Dat is de missie, dat was de missie. Ik denk dat we die missie hebben volbracht en dat onze soldaten erg trots mogen zijn op wat ze hebben gedaan."

De commentaren van Cameron volgen amper 2 maanden nadat de Afghaanse president Hamid Karzai heeft verklaard dat zijn land slechts "gedeeltelijk" is beveiligd en dat de buitenlandse troepen meer hadden moeten doen.

"We laten Afghanistan niet in de steek"

Toch is Cameron nog steeds vast van plan alle Britse soldaten tegen eind 2014 uit gevechtssituaties terug te trekken. "Het plan voor de terugtrekking van Britse soldaten blijft onveranderd", stelde hij. "Al in 2010 heb ik gezegd dat na 2014 geen enkele Britse soldaat nog aan gevechten zal deelnemen."

"We laten Afghanistan niet in de steek", benadrukte de premier nog. "In de toekomst zullen we het leger en de politie van het land blijven ondersteunen. We hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd om dit land herop te bouwen en veilig te maken."