"Ik zal een president zijn voor iedereen in Chili"

Michelle Bachelet, die gisteren verkozen is tot de nieuwe president van Chili, wil de belastingen verhogen voor de hogere inkomens en hoger onderwijs gratis maken. Die beloftes herhaalde ze tijdens haar overwinningsspeech. "Ik zal een president zijn voor iedereen in Chili", zei ze.
AP2013

De socialistische kandidate Michelle Bachelet heeft gisteren met 62 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen in Chili gewonnen. De 62-jarige vrouw was eerder al eens president van Chili, tussen 2006 en 2010. Aangezien de grondwet geen twee opeenvolgende termijnen toelaat, moest ze aftreden.

"Ik ben trots om jullie verkozen president te mogen zijn", zei ze in haar overwinningstoespraak. "Ik ben trots op het land dat we bouwden, maar ik ben nog meer trots op het land dat we zullen bouwen." Tijdens een telefoongesprek met de aftredende president Sebastian Pinera zei ze dat ze gelukkig is met het resultaat en dat ze een president voor iedereen zal zijn in Chili.

Gratis hoger onderwijs

Bachelet wil onder meer gratis hoger onderwijs in haar land, iets waarvoor studenten de voorbije tijd hevig betoogd hebben. Voort wil ze ook hogere belastingen voor de hogere inkomens en een herziening van de grondwet die dateert van de tijd van generaal Pinochet. Aangezien Bachelet geen drievierdemeerderheid heeft in het parlement, wat noodzakelijk is voor een herziening van de grondwet, zal ze daarvoor moeten onderhandelen met de oppositie.

In Zuid-Amerika is nu bijna overal links aan de macht. "Van de landen die er echt toe doen, heeft enkel Colombia nog een rechtse president", zegt journalist Marc Peirs die Latijns-Amerika volgt. "Links is nu bijna in heel het continent aan de macht. Van het revolutionaire Venezuela en het vrij radicale links in Ecuador, Uruguay en Bolivia tot het gematigd links van Brazilië, Argentinië en nu dus ook Chili. Die laatste drie landen hebben bovendien alle drie een vrouw als president. Dat is nooit eerder gezien in Zuid-Amerika."