"Indien nodig Europese sancties tegen Oekraïne"

Als er in Oekraïne opnieuw geweld gebruikt wordt tegen betogers, dan moet Europa sancties uitvaardigen tegen topfiguren van het bewind. Dat zegt Guy Verhofstadt, de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement.

Verhofstadt denkt daarbij aan het intrekken van visa of het blokkeren van banktegoeden. "Ik zeg niet dat dat nu moet gebeuren, maar indien het regime opnieuw gebruik zou maken van geweld op grote schaal, dan moeten wij daar wel mee dreigen", stelt Verhofstadt.

"Wij proberen het protest van de oppositie te ondersteunen door voortdurend met een Europese delegatie daar aanwezig te zijn, met Europese parlementsleden, maar ook met nationale parlementsleden." Zo waren Bart Somers, Vincent Van Quickenborne en Willem-Frederik Schiltz het afgelopen weekend in Kiev.

"Die mensen willen weten, willen zien en voelen dat Europa achter hen staat. Je kan dat doen met een persmededeling, maar nog veel belangrijker is daar aanwezig te zijn", zegt Verhofstadt. "Hun grootste vrees is dat Europa zal wegkijken van hen en dat ze dan in de armen van het autocratische Rusland zouden gedreven worden."

De oppositie in Kiev wijst een nauwere samenwerking met buurland Rusland af en eist met massademonstraties een meer westerse koers in de ex-Sovjetrepubliek.

Herschikking regering?

De parlementsleden van de partij die aan de macht is in Oekraïne, de Partij van de Regio's, heeft intussen aan eerste minister Mykola Azarov gevraagd om de regering grondig te herschikken.

. "We vroegen Azarov de regering voor 90 procent te herschikken", zei parlementslid Anna German na afloop van een ontmoeting tussen parlementsleden en de eerste minister.

President Viktor Janoekovitsj gaat morgen voor gesprekken naar Moskou. Rusland stelt het zo goed als bankroete Oekraïne enkele miljarden extra financiële hulp in het vooruitzicht. "Ik betwijfel niet dat een krediet zal verleend worden als daarvoor de vraag komt", zei de economische adviseur van de Russische president Vladimir Poetin, Andrej Beloesov. Premier Azarov zei op tv dan weer dat hij hoopte dat er snel een overeenkomst zou bereikt worden met Rusland over lagere gasprijzen.

AP2013