"Snowden misschien amnestie geven als hij stopt met lekken"

Een hoge functionaris bij de geheime dienst NSA heeft gezegd dat amnestie voor klokkenluider Edward Snowden te overwegen valt, als hij in ruil daarvoor geen informatie meer laat lekken. NSA-baas Keith Alexander schiet het voorstel evenwel af.

Moet Snowden, ex-medewerker van de NSA die nog steeds in Rusland verblijft, amnestie krijgen? Die vraag kreeg Richard Ledgett, een topman van de geheime dienst. Het is zijn taak om de schade in te perken die voor de NSA is ontstaan door het schandaal.

"Ja, mijn persoonlijke mening is dat we hierover moeten praten", zegt Ledgett in een interview met de Amerikaanse zender CBS. "We moeten dan wel de zekerheid hebben dat de rest van de data beveiligd is, en het moet meer zijn dan louter een belofte van hem."

"De onthullingen van Snowden zijn catastrofaal voor de NSA", geeft Ledgett toe. Hij zegt dat hij bezorgd is over de informatie die Snowden nog in zijn bezit heeft, maar nog niet gelekt heeft. De Britse krant The Guardian, die tot nu toe het leeuwendeel van de onthullingen naar buiten bracht, maakte onlangs bekend dat ze nog maar 1 procent hebben onthuld van de data die ze via Snowden gekregen hebben.

"Is als een gijzelnemer laten lopen"

Keith Alexander, nog enkele weken de baas van de NSA, is het voorstel echter niet genegen. Wat hem betreft, is amnestie voor Snowden niet bespreekbaar.

"Stel je een gijzelnemer voor die 50 mensen gijzelt. Hij schiet er 10 dood, maar vraagt dan: "Als je me laat gaan en amnestie geeft, dan laat ik de andere 40 leven". Wat zou jij dan doen?", zegt Alexander.

Meest gelezen