"Tienduizenden jongeren verliezen in 2015 uitkering"

Vanaf 2015 zullen tienduizenden jongeren hun werkloosheidsuitkering verliezen. Dat zegt de socialistische vakbond ABVV. De uitkering die schoolverlaters na een jaar wachten krijgen, werd door de federale regering beperkt tot drie jaar. "Het niet-vinden van een job wordt zo bestraft. Dat kan niet", zegt Philippe Diepvents van het ABVV in "De Ochtend".

Iemand die afstudeert moet momenteel een jaar wachten vooraleer hij een uitkering krijgt. In dat jaar moet de schoolverlater bewijzen dat hij zijn best doet om een job te vinden. Na een jaar krijgt die persoon maandelijks een inschakelingsuitkering van ongeveer 500 euro. "De periode van de inschakelingsuitkering loopt nu na drie jaar af", zegt Diepvents.

Na die drie jaar kan je als schoolverlater in het systeem van de gewone werkloosheidsuitkeringen terechtkomen. "Maar dat kan enkel wanneer je in twee jaar tijd 312 dagen gewerkt hebt", zegt Diepvents. "Heel wat jongeren werken met tijdelijke contracten en geraken niet aan die 312 dagen. Zij zullen volgend jaar hun uitkering verliezen." Volgens het ABVV gaat het om tienduizenden mensen.

Verkeerd signaal

Volgens de vakbond is het beperken van die uitkering in de tijd een verkeerd signaal. "Nu worden mensen beoordeeld op de inspanningen die ze doen om werk te vinden en ze worden gestraft als ze niet voldoende inspanningen leveren. Daar heb ik geen problemen mee", zegt hij. "Maar je mag het niet-vinden van werk niet gaan bestraffen. Zeker niet in tijden van crisis."

Ook de VDAB speelt in het verhaal een rol, vindt Diepvents. "Sommige jongeren werken te weinig om in het systeem van de normale werkloosheidsuitkeringen te belanden, maar werken te veel om opgeroepen te worden door de VDAB", zegt hij. "De federale regering pakt botweg de uitkeringen af en Vlaanderen doet te weinig om jongeren te begeleiden naar een job."

"Wij willen dat de maatregel die de inschakelingsuitkering beperkt in de tijd wordt afgeschaft", zegt Diepvents. "Anders volgt er een sociaal bloedbad waarbij de kosten naar de OCMW's zullen gaan."