Iedere politiezone krijgt aanspreekpunt haatmisdrijven

In elke politiezone en bij elk parket gaat iemand zich specifiek bezighouden met haatmisdrijven, zoals homofobie of cyberpesten. Dat blijkt uit een nieuwe omzendbrief van de ministers Annemie Turtelboom (Open VLD) en Joëlle Milquet (CDH).

"Het aantal haatmisdrijven neemt toe", zegt Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale politie. "Het is belangrijk voor de politie om het belang van dit probleem te benadrukken." Daarom worden in elke politiezone en bij elk parket speciale referentieambtenaren aangesteld die de goede opvolging van dergelijke delicten moeten vergemakkelijken.

Die referentieambtenaren moeten het aanspreekpunt worden voor discriminatie, haatmisdrijven en cyberhaat. Doordat zowel bij de politiezones als bij het parket zo'n aanspreekpunt komt, moet dat een nauwere samenwerking mogelijk maken tussen justitie en politie. Het gerecht zou op die manier beter moeten kunnen optreden tegen misdrijven die ingegeven zijn door haat of discriminatie.