KUL-hoogleraar Mark Huyse krijgt hoge functie bij het CERN

Mark Huyse, als hoogleraar verbonden aan het Instituut voor Kern- en Stralingsfysica van de KU Leuven, maakt vanaf 1 januari 2014 deel uit van het Science Policy Committee van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN). Huyse is de eerste Belg sinds de oprichting van het CERN, in 1954, die tot lid van het hoogste wetenschappelijk adviesorgaan van deze organisatie wordt verkozen.

Het onderzoek van Huyse in de experimentele kernfysica richt zich vooral op exotische kernen. Dat zijn artificieel aangemaakte kernen die dankzij hun speciale eigenschappen de mogelijkheid bieden om de kernkracht te doorgronden.

"Het onderzoek bij CERN is sterk gefocust op de meest fundamentele vragen, maar uit die zoektocht volgen ook veel nieuwe ontwikkelingen die een brede impact hebben op vele domeinen in de samenleving", zegt Huyse. "Dit van dichtbij kunnen meemaken en mee sturen is razend interessant."

Het CERN is een in Zwitserland gehuisveste organisatie waarvan 21 landen deel uitmaken. De organisatie verricht fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes. Om inzicht te krijgen in hoe de materie is opgebouwd, uit welke deeltjes ze bestaat en wat de krachten zijn die de deeltjes bij elkaar houden worden experimenten uitgevoerd in deeltjesversnellers.