Opnieuw staking bij Amazon in Duitsland

In drie Duitse vestigingen van de onlinewinkel Amazon hebben de werknemers vandaag het werk neergelegd uit protest tegen de slechte verloning binnen het bedrijf. De vakbonden bij Amazon eisen dat de directie de lonen van het personeel afstelt op de lonen die van kracht zijn in de distributiesector. De directie van Amazon weigert dat.

De staking vandaag trof de vestigingen in Bad Hersfeld (Hessen), Leipzig (Saksen) en - voor het eerst ook - Graben in de deelstaat Beieren. De directie minimaliseert de staking en zegt dat een slechts een minderheid van de werknemers vandaag niet aan het werk gingen. De staking had volgens haar geen gevolgen voor de leveringen.

Het conflict rond de verloning en werkdruk bij Amazon Duitsland sleept al maanden aan. De Duitse vakbond Verdi wil dat het bedrijf de lonen afstelt op die van distributiesector. De voorbije weken waren er al verschillende stakingen. Maar volgens de directie van Amazon vallen de vestigingen onder de sector van de logistiek. De lonen in de logistieke sector liggen lager dan die in de distributiesector.

De Amerikaanse onlinewinkel heeft 9.000 vaste medewerkers in Duitsland, verspreid over acht logistieke centra en twee klantendiensten. In piekperiodes zoals rond Kerstmis komen daar nog eens 14.000 mensen bij. Duitsland is de grootste markt voor Amazon buiten de VS. Verdi heeft alvast gedreigd met nog meer stakingen in de aanloop naar Kerstmis. De Duitse vakbond krijgt de steun van de Amerikaanse collega's. Zij plannen een solidariteitsbetoging voor het hoofdkwartier van het bedrijf in Seattle.