Oscarwinnares Joan Fontaine (96) overleden

De Brits-Amerikaanse actrice Joan Fontaine is gisteren op 96-jarige leeftijd overleden in Californië. Ze is vooral bekend van haar rollen in verschillende films van Alfred Hitchcock. Voor haar rol in "Suspicion" werd de actrice in 1942 bekroond met een Oscar.
1985 AP
Joan Fontaine op een foto uit 1985.

Fontaine werd geboren in Japan. In 1919 verhuisde ze naar Californië, waar ze net als haar zus Olivia de Havilland een succesvolle filmcarrière begon. De beide zussen wonnen een Oscar als beste actrice. De relatie tussen de twee was er echter een van bittere rivaliteit, zo is gebleken uit de autobiografie "No bed of roses" van Joan Fontaine.

Fontaine begon haar acteercarrière op het einde van haar jeugd, met aanvankelijk kleine theaterrollen en in de jaren 30 rollen in B-films. Het was de legendarische regisseur Alfred Hitchcock die haar 10 jaar later in de schijnwerpers zette. Fontaine kreeg in 1940 de hoofdrol in zijn eerste Amerikaanse prent "Rebecca", wat haar een eerste Oscarnominatie voor beste actrice opleverde.

Dankzij haar rol in "Suspicion" (1941) mocht ze het gouden Oscarbeeldje effectief in ontvangst nemen. Zo werd Fontaine de eerste en enige actrice die met een rol in een Hitchcock-film een Oscar kon veroveren (kleine foto). In dat jaar was overigens ook haar zus Olivia genomineerd als beste actrice.

In de jaren 50 kwam de carrière van Fontaine op een lager pitje te staan en richtte ze zich onder meer op televisie en verscheen ze verschillende keren in Broadway-shows. Fontaine was ook pilote, ballonvaarder en ze had een diploma van binnenhuisarchitecte. Ze trouwde vier keer en had een dochter, Deborah.

AP1942