Oude Britse butler niet langer eenzaam met Kerstmis

Voor James Gray leek Kerstmis 2013 voor de tiende keer op rij uit te draaien op eenzaamheid. Een contactadvertentie in een lokale krant mocht niet baten, want de enige respons die hij kreeg, haakte korte tijd later weer af. Toen dat verhaal plots in de grote Britse media verscheen, stroomden de uitnodigingen binnen.

Even terug naar het begin van deze maand. De 85-jarige Gray - een butler op rust - liet in The Irish Post een contactadvertentie plaatsen. Daarin stond geschreven dat hij andere gepensioneerden zocht om samen - in beurtrol - Kerstmis mee te vieren. Het aantal antwoorden bleef beperkt bij één. En na enkele dagen liet die persoon weten het toch niet te zien zitten. Met als gevolg dat de butler zich opnieuw moest verzoenen met het vooruitzicht op een eenzame Kerstmis.

Korte tijd later verscheen er in diezelfde krant een uitgebreid interview met de eenzame butler. "Ik weet bijna niet meer wanneer ik nog iemand heb gezien op Kerstmis. Het moet tien jaar geleden zijn, toen ik een gesprek had met mijn boekhouder", zegt James Gray, die zelf nooit getrouwd is geweest en geen kinderen heeft.

"Volgens mij moeten er nog meer mensen zijn in mijn situatie. Dan zou het toch logisch zijn als die mensen samenkomen om niet alleen Kerstmis te moeten vieren", klinkt het nog. Het zouden profetische woorden blijken, want nadat zijn verhaal op tal van Britse media was verschenen, stroomden de uitnodigingen én de kerstkaarten binnen.

Krantenlezers, goede doelen en Twittergebruikers bieden hem allemaal de kans om 25 december 2013 onvergetelijk te maken. "Het is zo ontroerend om na al die eenzame jaren die uitnodigingen te krijgen", reageert de oude butler op het massale succes."  Het is nog niet beslist op welke uitnodiging de man uiteindelijk zal ingaan.

lees ook