Recupel zamelt voor 123.000 kilo afgedankte apparaten in

Tijdens de eerste Recupel on Tourcampagne is in totaal voor 122.905 kilogram aan oude elektro-apparaten ingezameld. 34.994 kilogram daarvan ging naar de Kringwinkels voor hergebruik. De resterende apparaten zullen door Recupel worden verwerkt en gerecycleerd.
Berthold Steinhilber/laif

De campagne Recupel on Tour is het gevolg van nieuwe, Europese doelstellingen voor de ophaling en recyclage van afgedankte elektro-apparaten. Omdat nog te veel afgedankte apparaten - zoals oude zakrekenmachines, mobiele telefoons of MP3-spelers, opduiken tussen het gewoon huishoudelijk afval - ging Recupel op zoek naar nieuwe initiatieven om het afgeven van apparaten te vergemakkelijken voor de consument.

"Wij zijn erg tevreden met de goede resultaten van onze campagne", zegt Peter Sabbe van Recupel. "We haalden 796 kubieke meter oud-elektro op. Dat zijn 16.067 apparaten die op deskundige wijze van schadelijke stoffen ontdaan worden en waarvan vervolgens de kostbare grondstoffen gerecycleerd kunnen worden."

Recupel is sinds 2001 verantwoordelijk voor de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro-huishoudtoestellen in ons land. De consument betaalt hiervoor een bijdrage bij de aankoop van een nieuw toestel. Ons land is met 12 kg ingezameld oud elektro per inwoner in 2012 wereldwijd één van de best scorende regio's.