Schurft rukt op in Vlaanderen

De besmettelijke huidinfectie schurft is in Vlaanderen de laatste tijd op verschillende plaatsen vastgesteld. Dermatologen spreken van een epidemie. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.
STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Deze maand werd schurft onder meer vastgesteld in de kinderkankerafdeling van het UZ Gent, in een rusthuis in Averbode en in een studentenhome in Turnhout.

Volgens dermatologe Hilde Lapeere (UZ Gent) komt schurft vooral voor op plaatsen waar intensief huidcontact is tussen mensen. De infectie wordt behandeld met een zalf die over het hele lichaam moet worden uitgesmeerd om de schurftmijten te doden.

De dermatologe verwacht dat de piek zal verdwijnen als er voldoende behandeld wordt, net zoals dat in 2002 het geval was. "Bewustwording is belangrijk, ook onder huisartsen. Schurft blijft een taboe. Openheid is een eerste stap. De arts moet aandringen op die openheid en op de behandeling van alle contacten van de patiënt."