Seoel waarschuwt voor provocaties Pyongyang

De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye waarschuwt voor provocaties van Noord-Korea. Na de executie van Kim Jong-uns oom Jang Song-thaek vreest Seoel voor de stabiliteit van het regime in Pyongyang.
AP2013

Vorige week is Jang Song-thaek geëxecuteerd. De man gold jarenlang als de nummer twee van het communistische regime, maar is in ongenade gevallen bij zijn neef en "Briljante Kameraad" Kim Jong-un. In Zuid-Korea wordt nerveus gereageerd op het nieuws. "Het is onmogelijk te voorspellen hoe de situatie voort evolueert", meldt presidente Park.

Zuid-Korea vreest dan ook nieuwe militaire provocaties van het noorden. Pyongyang laat echter weten dat er geen vuiltje aan de lucht is. Zo werkt de Noord-Koreaanse leider zijn gewone programma af. Gisteren bezocht de "Geweldige leider" nog een militaire fabriek. De executie van zijn oom wordt beschouwd als een bevestiging van de macht van Kim Jong-un.

Tot net voor zijn executie onderhield Jang Song-thaek belangrijke handelsonderhandelingen met China, maar deze zijn nu voorlopig opgeschort. De man speelde een prominente rol in de consolidatie van zijn neef als nieuwe leider, maar was naar de zin van Kim Jong-un zelf wellicht iets te machtig geworden. Seoel vreest voor de stabiliteit van het regime en sluit zelfs een mogelijke militaire staatsgreep niet uit.