Sequels "Avatar" worden in Nieuw-Zeeland gedraaid

Zoals haast alle succesvolle Hollywoodprenten wordt ook James Camerons sf-epos "Avatar" vervolgd. De drie op stapel staande sequels zullen alle worden opgenomen in Nieuw-Zeeland. Dat hebben James Cameron en de Nieuw-Zeelandse premier John Key maandag gemeld.

John Key zei dat de regering in Wellington James Cameron en de productiemaatschappijen Lightstorm Entertainment en Twentieth Century Fox Film Corporation aan een uiterst gunstig belastingregime zullen onderwerpen.

In ruil zal de Canadese regisseur meer dan 300 miljoen euro in de lokale productie pompen en voornamelijk gebruik maken van Nieuw-Zeelandse medewerkers. Behalve de opnames zullen ook de visuele effecten in Nieuw-Zeeland gebeuren.

In een adem kondigde Key ook belastingvoordelen voor de gehele Nieuw-Zeelandse filmindustrie aan. "Avatar" komt voor Wellington als geroepen, nu de opnames voor de "Hobbit"-trilogie nagenoeg afgerond zijn.

In augustus reeds had Cameron zijn drievoudig "Avatar"-sequelplan ontplooid. De opvolgers zullen in 3D worden gefilmd. Cameron wil de opnames voor de drie vervolgen in één ruk afhaspelen. De oorspronkelijke prent uit 2009 werd in Nieuw-Zeeland en Los Angeles gedraaid. Met 2,7 miljard dollar aan globale inkomsten groeide "Avatar" uit tot een van de lucratiefste films aller tijden.