Vlees van proefdieren verkocht in supermarkt

Frankrijk is in de ban van een nieuw paardenvleesschandaal. Vlees dat afkomstig was uit medisch onderzoek is toch in de (Franse en Spaanse) voedselketen terechtgekomen.

Volgens de Franse media gaat het om honderden paarden die tussen 2010 en 2012 gebruikt werden door de farmaceutische industrie om testen op te doen. De proefdieren werden daarna verkocht met een duidelijke vermelding op de papieren dat het vlees van de paarden niet meer geschikt was voor consumptie.

Een bedrijf uit Narbonne, in het zuiden van Frankrijk, heeft de papieren vervalst en heeft de dieren toch naar het slachthuis gebracht. Uiteindelijk is het vlees terechtgekomen in winkels in het zuiden van Frankrijk en in Spanje en verkocht als consumptievlees. Het gaat om vlees van minstens 200 paarden.

Eerder dit jaar was er een ander paardenvleesschandaal. Toen lekte uit dat in heel wat rundvleesproducten zoals lasagne, paardenvlees verwerkt zit. Bij grootschalige testen is toen in 13 procent van de Franse rundvleesproducten paarden-DNA gevonden.