VN zoekt 4,72 miljard euro voor Syrië

De Verenigde Naties zullen in 2014 zo'n 13 miljard dollar - of 9,4 miljard euro - nodig hebben om aan de grootste humanitaire rampen het hoofd te kunnen bieden. Het gaat om het grootste bedrag dat de VN ooit heeft gevraagd. De helft ervan is nodig voor Syrië. Verwacht wordt dat het aantal Syrische vluchtelingen tegen eind volgend jaar zal verdubbelen, tot 4,1 miljoen.
AP2013

De 13 miljard dollar zijn nodig voor het bieden van hulp aan 52 miljoen mensen in 17 landen. Een jaar geleden dacht de VN het met 8,5 miljard dollar (of 6,18 miljard euro) te kunnen redden. Maar de aanhoudende burgeroorlog in Syrië heeft de organisatie noodgedwongen haar budget doen bijstellen.

Het gaat om het grootste bedrag dat de VN ooit heeft gevraagd. Volgens officials bij de VN is het bedrag "ontzagwekkend maar doenbaar". Bijna drie jaar na het uitbreken van de oorlog in Syrië kunnen drie op de vier Syriërs niet overleven zonder noodhulp. Door de oorlog is de prijs van het brood vervijfvoudigd terwijl nog amper Syriërs aan het werk zijn.

"Ook al zou het conflict morgen eindigen, dan nog zouden we humanitaire hulp moeten blijven bieden", aldus de VN. Meer dan twee miljoen Syriërs zijn op dit ogenblik hun land ontvlucht. De VN vreest dat hun aantal tegen eind 2014 wel eens zou kunnen verdubbelen tot 4,1 miljoen. In Syrië zelf zou het gaan om 9 miljoen mensen. Sinds het begin van het conflict zouden al meer dan 100.000 doden zijn gevallen.

76 doden bij bombardementen op Aleppo

Bij luchtaanvallen op de stad Aleppo in het noorden van Syrië zijn gisteren 76 mensen om het leven gekomen. De cijfers komen van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen opereert. Het Observatorium haalt zijn informatie van een netwerk van activisten en medisch personeel in Syrië. Een onafhankelijke bevestiging van de slachtofferbalans is niet mogelijk.

Onder de slachtoffers zouden er 28 kinderen en vier vrouwen zijn. Volgens een mediabron in Aleppo gaat het om de zwaarste aanval op Aleppo - eens een belangrijke handelsstad - sinds het begin van het conflict. Alle wijken in handen van de rebellen zouden zijn geraakt. Het gaat onder meer om de wijken Haydariye, Ardh al-Hamra en Sakhour in het noordoosten van de stad. Op beelden die op het internet zijn verschenen is te zien hoe zwaar de schade is. Er wordt ook nog gezocht naar slachtoffers tussen het puin.

Zaterdag was het Syrische Rode Kruis er nog in geslaagd om voedsel en geneesmiddelen te leveren in de centrale gevangenis van Aleppo. De gevangenis wordt al acht maanden belegerd door de rebellen. Vrijdag maakte de Syrische overheid bekend dat het "om humanitaire redenen" meer dan 360 gevangenen zou vrijlaten. In de gevangenis zitten gewone criminelen maar ook islamisten, opstandelingen en minderjarigen.