Willem Jan Otten wint de P.C. Hooft-prijs

De Nederlandse schrijver Willem Jan Otten wint de P.C. Hooft-prijs, een van de belangrijkste literatuurprijzen in Nederland. De P.C. Hooftprijs bekroont het ganse oeuvre van een auteur. Er is een bedrag van 60.000 euro aan verbonden. Otten wordt bekroond als essayist.

De Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, die de prijs uitreikt, heeft vandaag bekendgemaakt dat Otten de winnaar is. Om de prijs in ontvangst te nemen, moet hij wel nog even geduld hebben. De uitreiking is pas op 22 mei, in het Letterkundig Museum in Den Haag. Dat is één dag na de sterfdag van de naamgever van de prijs, dichter P.C. Hooft (1581-1647).

"Willem Jan Otten kan gezien worden als een essayist pur sang. Hij is origineel en persoonlijk in de keuzen van zijn onderwerpen. Als lezer merk je hoe hij al schrijvend op zoek is naar een ook voor hem nog onbekende uitkomst van zijn denken", schrijft de jury in haar rapport.

Otten is bij ons minder bekend, maar heeft wel al een heel aantal prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. Zo werd hij in 1999 onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs en in 2005 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman "Specht en zoon".

De P.C. Hooftprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt voor essays. Otten heeft in totaal 10 essaybundels geschreven, de eerste verscheen in 1985. Hij schrijft daarnaast ook romans, toneelstukken en gedichten.

De 62-jarige Otten volgt op de erelijst A.F.Th. van der Heijden op. Eerdere winnaars zijn onder anderen Charlotte Mutsaers (2010), J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004) en Gerrit Krol (2001).