Word monnik en red de Belgische trappisten

Verschillende trappistenbrouwerijen trekken aan de alarmbel. Ze dreigen binnen afzienbare tijd hun label te verliezen door het gebrek aan monniken. Net vandaag komen er twee nieuwe trappistenbieren bij.

Een abdijbier moet aan verschillende strenge voorwaarden voldoen om erkend te worden als trappist. Een daarvan is dat het moet worden gebrouwen onder het toezicht van de kloostergemeenschap. Doordat de abdijen - net zoals de kerken - stilaan zijn leeggelopen, zijn er niet zoveel paters meer over. Ter vergelijking: in de abdij van Orval leefden in de jaren 80 nog 35 monniken. Nu is dat teruggevallen tot 12. "We zijn uiteraard vragende partij voor nieuwe monniken", zegt pater Bernard van de abdij van Orval in een Franse regionale krant. "Maar we kunnen toch moeilijk een headhunter inschakelen?"

Het is overigens niet eenvoudig om monnik te worden. "Wie geïnteresseerd is, mag altijd een paar dagen komen verblijven op de abdij", zegt pater Bernard voort. "Als dat meevalt, dan mag de kandidaat een maand op de abdij komen wonen. Als ook dat de kandidaat en de kloostergemeenschap goed bevalt, dan volgt een proefperiode van vijf jaar. Daarna kun je monnik worden." Pater Bernard benadrukt wel dat het kloosterleven niet voor iedereen is weggelegd. "De meesten hebben een verkeerd beeld over al het werk hier op de abdij."

Niet alle trappistenabdijen kampen overigens met een paterstekort. De Amerikaanse Saint Joseph's Abbey in Spencer telt 68 monniken. Het tekort aan monniken is vooral een probleem in Europa. Behalve in Orval is dat onder meer het geval in Achel waar onlangs de broeder-brouwer vertrokken is.

Erkende trappisten

Net vandaag heeft de Internationale Vereniging Trappist (IVT), die waakt over het Trappistenlabel, twee nieuwe trappistenbieren toegevoegd aan het lijstje. Het Nederlandse bier "Zundert" (8 procent alcohol) en het Amerikaanse "Spencer" (6,5 procent alcohol) zijn voortaan officieel erkend als authentieke trappistenproducten.

Volgens de IVT dragen de volgende producten nu het erkende label:

 • Trappistenbieren van Achel (België)
 • Trappistenbieren en Trappistenkazen van Orval (België)
 • Trappistenbieren en Trappistenkazen van Scourmont-Lez-Chimay (België)
 • Trappistenbieren van Rochefort (België)
 • Trappistenbieren en Trappistenkazen van Westmalle (België)
 • Trappistenbieren van Westvleteren (België)
 • Trappistenbieren, broden, koekjes, chocolade en jam van Tilburg - Koningshoeven (Nederland)
 • Trappistenlikeuren van Echt - Tegelen (Nederland)
 • Trappistenlikeuren en Trappistenbieren van Stift Engelszell (Oostenrijk)
 • Trappistenkazen van Mont des Cats (Frankrijk)
 • Trappistenbieren van Maria Toevlucht in Zundert (Nederland)
 • Trappistenbieren van Saint Joseph's Abbey in Spencer (Verenigde Staten)

 

De IVT verenigt momenteel 18 abdijen van de Cisterciënzerorde in België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten.