"Afschaffing Chinese arbeidskampen enkel voor de schijn"

Ook na de afschaffing van de Chinese zogenoemde heropvoeding-via-arbeidskampen worden nog dissidenten opgesloten. Dat zegt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie betreurt dat de maatregel beperkt blijft tot een "cosmetische ingreep".

De Chinese overheid besliste vorige maand tijdens de derde plenaire vergadering van het 18e Centraal Comité van de Communistische Partij om de arbeidskampen af te schaffen.

Volgens Amnesty worden er echter in de praktijk nog steeds politieke, religieuze en andere dissidenten opgesloten zonder enige vorm van gerechtelijke procedure. De arbeidskampen zijn gewoon vervangen door andere vormen van illegale opsluiting, luidt het.

Amnesty verwijst onder meer naar zogenoemde "zwarte gevangenissen", officieuze gevangenissen die zich vaak bevinden in verlaten kantoorgebouwen of hotels, en naar 'brainwash-centra', oorspronkelijk ingericht voor volgelingen van de spirituele beweging Falun Gong. Dissidenten zouden ook steeds vaker gedwongen opgenomen worden in een ontwenningskliniek.

De mensenrechtenorganisatie roept de Chinese overheid op "een einde te maken aan de vele vormen van willekeurige opsluiting" en de wetgeving die eraan ten grondslag ligt, diepgaand te hervormen.