"Anthonissen is een machtswellusteling en een gevaarlijk iemand"

Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) is scherp voor de gewestelijke directeur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) Karel Anthonissen. "Hij is een gevaar voor de maatschappij", zegt hij in "Vandaag" op Radio 1. Eerder vandaag oordeelde het Gentse hof van beroep dat de BBI niet het recht had om de bankrekeningen van de politicus na te kijken. Een proces lijkt dus uitgesloten.

"Ik ben blij dat dit dossier van de baan is", reageert De Gucht. "Het is een dossier dat mij al enkele jaren achtervolgt en waarmee ik telkens opnieuw in de pers kom. Ik ben blij voor mijzelf en voor mijn familie dat dit voorbij is."

Volgens De Gucht heeft hij niets te vrezen, ook niet als er een proces van gekomen zou zijn. "De rechtbank zou mij ten gronde gelijk hebben gegeven. De directeur van de juridische dienst van de BBI heeft gemeld dat mij niets te verwijten valt."

De politicus is scherp voor de gewestelijke directeur van de BBI Karel Anthonissen. "Deze zaak was een hoogstpersoonlijke actie van Anthonissen", zegt hij. "Een gewestelijk directeur van de BBI is een machtig iemand. Anthonissen kan niet met die macht omgaan, hij is een machtswellusteling en een gevaar voor de maatschappij. Hij is blijven stappen ondernemen, ook al mocht hij niet van zijn oversten die hem partijdigheid verweten."

Op de vraag of de politicus stappen onderneemt tegen Anthonissen, zegt hij dat hij daarover zal nadenken rond de kerstboom.

Meest gelezen