"Bezoek aan Sotsji was sowieso niet gepland"

Premier Elio Di Rupo (PS, foto) en gaat net als Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) niet naar de Winterspelen in Sotsji. Het gaat niet om een formele boycot tegen de Russische anti-homowetten, "het was niet voorzien in de agenda".
(archiefbeeld)

Onder meer de Franse president François Hollande en zijn Duitse collega Joachim Gauck geven verstek uit protest over de schendingen van de mensenrechten in Rusland. Moskou ligt al een tijdje onder vuur door het repressieve beleid tegenover holebi's. Nu blijkt dat ook premier Di Rupo en de Vlaamse minister-president Peeters niet afzakken naar Sotsji.

De woordvoerder van Di Rupo laat weten dat het niet gaat om een afzegging. "Het was niet voorzien en stond niet in de agenda", zegt hij. Ook Peeters heeft het niet over een formele boycot. "Ik was sowieso niet van plan om te gaan", zegt hij in De Morgen. De federale ministers krijgen volgens de krant wel de vrijheid om al dan niet te gaan.

Buitenlandminister Didier Reynders (MR, kleine foto) zal alvast geen gebruik maken van die vrijheid. "Op de Winterspelen zijn altijd minder prominenten aanwezig", zegt zijn woordvoerder in De Morgen. Hij ontkent wel dat hij de Spelen wil boycotten. "Ik vind dat je sport en politiek van elkaar moet scheiden."