"Enige vooruitgang geboekt, maar nog grote tegenstellingen"

De top van de federale regering is het nog niet eens geraakt over de bankenwet. Er komt nu een werkgroep die het gewijzigde voorstel van spaarfiscaliteit van minister van Financiën Koen Geens zal bespreken. Pas vrijdagnamiddag komt het kernkabinet opnieuw bijeen. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) wou na het overleg niet veel kwijt. "We hebben enige vooruitgang geboekt, maar er zijn nog steeds grote tegenstellingen", zegt hij.

Afgelopen weekend leidde het voorstel van Geens over de hervorming van de spaarfiscaliteit tot een openlijke felle ruzie met Open VLD. De rente op spaarboekjes is vrijgesteld van belastingen tot 1.880 euro. Veel mensen hebben meerdere spaarboekjes om die belasting te ontlopen. Geens wil de vrijstelling uitbreiden naar andere spaarproducten, maar de fiscus moet dan wel weten hoeveel rente je hebt op je spaarboekjes. Wil je anoniem blijven, verlies je de vrijstelling.

Minister Geens kwam gisteravond met een compromisvoorstel. Hij denkt aan een verklaring op erewoord. Voor wie enkel spaarboekjes heeft, verandert er niets. Wie ook voor andere producten een vrijstelling wil, moet bij een "verklaring op eer" laten weten dat de opgetelde intresten uit die producten niet hoger ligt dan 1.880 euro. Op die manier blijft de anonimiteit van spaarders gegarandeerd, een belangrijke eis voor de Vlaamse liberalen.

Afwachtende houding

Voor aanvang van het overleg nam Open VLD een afwachtende houding aan. "Ik heb nog geen voorstel gezien, dus het is moeilijk om daarover te oordelen", zei De Croo. "Ik verwijs graag nog naar het regeerakkoord, dat bepaalt dat er niet geraakt mag worden aan de spaarfiscaliteit."

"Nu, het gaat in essentie over de bankenwet, het veiligstellen van het spaargeld van de mensen en ervoor zorgen dat het risicogedrag van de banken beperkt wordt. Op dat gebied hebben we zondag grote stappen vooruit gezet, we moeten daar verder over spreken", aldus De Croo.

Na het overleg wou De Croo weinig kwijt. "We hebben het vandaag gehad over het veiliger maken van de activiteiten van de banken. Dat is ook een belangrijk onderwerp", zegt hij. "We hebben enige vooruitgang geboekt, maar er zijn nog grote tegenstellingen." Er komt nu een werkgroep die het gewijzigde voorstel van Geens zal bespreken. Pas vrijdagnamiddag, na de Europese top, komt het Kernkabinet opnieuw bijeen.