"Geen overtredingen bij varkensboeren"

Het Federaal Voedselagentschap heeft geen overtredingen vastgesteld bij de varkenskwekers die in opspraak kwamen nadat dierenrechtenorganisatie Bite Back undercoverbeelden had gemaakt. Op de beelden waren zieke varkens en stervende biggen te zien. Ze lokten heel wat reacties uit.
Een beeld uit de undercoverreportage van Bite Back

De dierenrechtenorganisatie Bite Back, die de beelden maakte, diende ook klacht in tegen 9 varkenskwekers. Daarop stuurde het Federaal Voedselagentschap (FAVV) inspecteurs naar de bewuste bedrijven. Die konden dus geen overtredingen vaststellen.

Het FAVV duidt er ook op dat er in 2012 717 inspecties plaatsvonden bij varkenskwekers. Bij 90 procent van die controles werden geen overtredingen vastgesteld. De varkenskwekers houden dan weer vol dat ziekte en sterfte nu eenmaal onderdeel uitmaakt van het houden en kweken van varkens.