"Gratis kaas vind je alleen in een muizenval"

De oppositie in Oekraïne is niet te spreken over de nieuwe overeenkomsten met Rusland. Rusland verlaagt de prijs voor het gas dat het aan Oekraïne levert en koopt voor 15 miljard dollar Oekraïense staatsobligaties. De Oekraïense oppositie schreeuwt moord en brand. Zij willen een pro-Europese koers varen. Tienduizenden betogers zetten die kritiek kracht bij.

De oppositieleiders, die Oekraïne liever de Europese kaart zien trekken, waren er als de kippen bij om de deal met Rusland de grond in te boren. De oppositie ziet de overeenkomst als een toenadering tussen Rusland en Oekraïne. Dat terwijl tienduizenden betogers de afgelopen weken net een Europese koers willen varen.

"Hij heeft de nationale belangen van Oekraïne opgegeven", reageerde oppositieleider en bokskampioen Vitali Klitsjko (foto). "Gratis kaas vind je alleen in een muizenval", refereerde een ander oppositielid naar de deal met Rusland. "Als Janoekovitsj al die miljarden krijgt van Poetin, willen wij weten wat hij heeft weggegeven."

Na de bekendmaking van de overeenkomst kwamen zeker 50.000 betogers samen in Kiev om de kritiek van de oppositie op de overeenkomst met Rusland te aanhoren. Die oppositie blijft het ontslag van president Viktor Janoekovitsj eisen.

Rusland en Oekraïne sluiten overeenkomst

De Oekraïense president Janoekovitsj ondertekende in Moskou samen met Poetin een reeks overeenkomsten die de banden tussen beide landen moeten aanhalen. Het gaat onder meer om het regelen van enkele handelsdisputen, het samenwerken aan een nieuw vrachtvliegtuig en andere projecten voor industriële samenwerking.

De klap op de vuurpijl was de toezegging van Poetin dat Gazprom de prijs voor het gas dat het aan Oekraïne levert voor onbepaalde tijd met een derde zal verminderen. Moskou koopt ook voor 15 miljard dollar Oekraïense obligaties om een financiële crisis in het buurland te vermijden. Over een mogelijke douane-unie tussen de twee landen is volgens Poetin niet gesproken. Janoekovitsj blies eerder van de maand een associatieverdrag met de Europese Unie af.

AP2013