"Is het weer van dat: wat goed is, is blank?"

Hoe zwart is Zwarte Piet? Is hij niet gewoon Piet? Of is hij zwart van roet? Ook bij ons werd de discussie uitgebreid gevoerd voor 6 december. Een soortgelijke discussie ontspon zich midden vorige week in de VS, maar dan met de Kerstman in het middelpunt van de controverse. Fox News-nieuwsanker Megyn Kelly liet zich immers, zeker van haar zaak, ontvallen dat de Kerstman niet anders dan blank kon zijn. Dat had ze beter niet gedaan.
AP2012

Aanleiding voor de uitspraak was een bericht op de nieuwswebsite Slate, waarin blogster Aisha Harris vond dat de Kerstman niet langer een dikke blanke oude man moet zijn, "maar een symbool voor iedereen -de VS zijn immers steeds minder blank geworden-, zoals bijvoorbeeld een pinguïn. Want mensen houden nu eenmaal van pinguïns."

Kelly: "Toen ik de titel boven het bericht zag, vond ik het onmiddellijk belachelijk. Weer iemand die een blanke Kerstman racistisch noemt. Deze mededeling voor alle kinderen die nu kijken: de Kerstman is blank! Hij is nu eenmaal wat hij is. Omdat iemand er nu aandacht aan besteed heeft, wordt er een punt van gemaakt."

"Dat ze de Kerstman wil veranderen in een pinguïn is niet goed. Het zou misschien voor de vogels plezierig zijn, maar voor alle kinderen? Nee hoor. Het is niet omdat iemand zich oncomfortabel voelt bij iets, dat het moet veranderen, niet? Jezus is toch ook een blanke man."

De uitspraken leidden tot grote verontwaardiging ("Weet Kelly wel dat de Kerstman een fictief persoon is?", "Is het weer van dat: wat goed is, is blank?", "Krijgt ze misschien een percentje van Coca Cola, omdat die zegt dat de Kerstman blank is?", "Over een domme opmerking gesproken").

AP2012

Het comedyprogramma "Saturday night live" verwerkte de controverse in een sketch met als conclusie: "De Kerstman is black as hell!"

Fotomodel Chrissy Teigen twitterde: "Ik wou dat Megyn Kelly een fictief figuur was, maar ze bestaat echt. O God, ze bestaat echt." "Kelly zal een geheel blanke versie van de bioscoopfilm "12 years a slave" produceren", liet acteur Albert Brooks dan weer weten.

Kelly reageerde op de hetze met wat de media omschreven als "iets wat in de verre verte misschien op een verontschuldiging leek": "We willen ook humor brengen in ons programma, maar soms gaat dat verloren door degenen die er niet om kunnen lachen. Fox News blijft de schietschijf voor veel mensen."

AP2013

De huidskleur van de Kerstman blijft intussen een gevoelig onderwerp in de VS. Zo droeg de zwarte tiener Christopher Rougier vorige week een kerstoutfit toen de kerstboom in de Rio Rancho School, New Mexico, opgesteld werd. Dit tot ongenoegen van een leerkracht die vond dat, omdat de Kerstman blank is, hij dergelijke outfit niet mocht dragen. De vader van Christopher wil dat de leerkracht ontslagen wordt.

lees ook