"Ook zelfstandige heeft recht op dag ontspanning per week"

Unizo-topman Karel Van Eetvelt legt zich noodgedwongen neer bij de toekomstige zondagsopening van de winkels in Antwerpen. Maar hij hoedt zich voor een zeven op zeven-economie in heel Vlaanderen. “Zelfstandigen werken al zes dagen per week, meer dan acht uur per dag. Ik denk dat zij ook de kans mogen hebben om een dag met hun gezin bezig te zijn of zich een beetje te ontspannen", zei hij in "De ochtend" op Radio1.

Van Eetvelt geeft toe dat zijn organisatie zich niet van harte achter de zondagsopening schaart. "Het is een economische noodzaak", zegt hij. "De winkels en hun concurrenten evolueren. Wij raden onze leden aan om mee te gaan in het onlineverhaal, maar niet iedereen kan dat. En dan is openen op zondag een optie."

Van Eetvelt benadrukt dat zijn organisatie niet zonder meer overstag is gegaan. "We hebben gepraat met de stad en hen gezegd dat als zij bereid waren om extra toeristen en kooplustigen aan te trekken, wij ook bereid zijn om een extra inspanning te doen."

Een bijkomend probleem, volgens Unizo, is het gebrek aan gemotiveerd personeel om op zondag te werken. "Vlaanderen is een economisch welvarende regio geworden, mensen hebben het blijkbaar niet meer nodig om hun inkomen bij te spijkeren met zondagsinkomsten", oppert Van Eetvelt. "Ik hóóp dat dat de reden is. Dat het niet zo is dat mensen niet willen werken op zondag want dan blijft alleen de zelfstandige over."

De Unizo-topman waarschuwt tot slot ook voor een evolutie in de richting van een zeven op zeven-economie. "Daar zit echt niemand op te wachten."