"Sommige steden en gemeenten misbruiken GAS-wet"

Premier Elio Di Rupo (PS) zegt dat sommige steden en gemeenten de GAS-wet misbruiken om jongeren te beteugelen die niets verkeerd deden. Dat zegt de premier in een eindejaarsinterview in Knack. "De GAS-wetgeving geeft lokale besturen meer macht, ze moeten daar ook wijs mee omgaan", zegt hij.

In het interview geeft de premier de raad aan de burgemeesters om met de politie en de administratie te praten over de toepassing. "De GAS-wet is een machtig instrument", zegt hij. "Cruciaal daarbij is het vermogen van de lokale overheid om goed het onderscheid te maken tussen gevallen waar GAS-boetes nodig en nuttig zijn, en waar niet. Helaas hebben een paar steden en gemeenten de GAS-wet feitelijk misbruikt om jongeren te beteugelen die eigenlijk niets verkeerd deden", zegt de premier in het interview, dat morgen verschijnt.

Di Rupo hamert op "de gave des onderscheids" bij het al dan niet hanteren van de GAS-boetes. "Men moet "gamins" ook "gamin" laten zijn. Een jongen die een kleine stommiteit begaat, moet men niet noodzakelijk achtervolgen met een GAS-boete", meent de premier. "Deze wet geeft lokale bestuurders inderdaad meer macht. Dat ze daar dan ook wijs mee omgaan", besluit hij.

Lidmaatschap vrijmetselaarsloge

Di Rupo praat in het interview ook over zijn lidmaatschap van een vrijmetselaarsloge. Het PS-boegbeeld stoort zich aan "de fantasmen die daarover bestaan". "Het fundamentele uitgangspunt voor een vrijmetselaar is dat hij er altijd naar moet streven om een beter mens te worden, dat hij zich moet inzetten en engageren. Niet alleen binnen de kring van vrijmetselaars, maar ook in wat de profane wereld wordt genoemd", zegt de premier. "Ook in de politiek. Maar de vrijmetselarij is geen politieke pressiegroep", voegt hij toe.

Voort betreurt Di Rupo ook de wijze waarop een nieuwe topman van de NMBS werd benoemd. "In sommige kandidaten was er te weinig vertrouwen, bij anderen was er twijfel over hun capaciteiten en sommigen hadden persoonlijke redenen om de NMBS niet te willen leiden. We moeten erkennen dat dit voor de regering geen gelukkige operatie was."