"Wegblijven uit Sotsji helpt niet om Russen op beter pad te krijgen"

"Een boycot van de Olympische Winterspelen in Rusland is niet verstandig, er is geen enkele aanleiding voor." Dat zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.
AP2013

Met deze verklaringen reageerde Timmermans op geluiden dat de Duitse en Franse staatshoofden willen wegblijven van het sportevenement begin volgend jaar wegens de mensenrechtensituatie. "Ik vind het veel belangrijker om met de Russen in gesprek te blijven. Dat heeft ook wat opgeleverd, want nu zijn er mogelijkheden om te protesteren. Wegblijven uit Sotsji zal niet helpen om Rusland op een beter pad te krijgen", aldus Timmermans.

Volgens de bewindsman staat nog niet vast of bijvoorbeeld koning Willem-Alexander namens Nederland naar Sotsji gaat. "Dat zullen we op een later moment bepalen." Timmermans noemde het een keuze van elk land zelf om de Winterspelen te boycotten of niet. Hij stelde eerder al tegenstander te zijn van wegblijven.

Meest gelezen