Bouw trans-Adriatische pijpleiding kan beginnen

In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe zijn de definitieve handtekeningen gezet om aan de bouw van de trans-Adriatische pijpleiding (TAP) te beginnen. Via die pijplijn zullen vanaf eind 2019 elk jaar 10 miljard kubieke meter aardgas vanuit Azerbeidzjan richting Europa stromen. De Belgische aardgasnetbeheerder Fluxys heeft een participatie van 16 procent in het TAP-project.
AP2006

De nieuwe pijpleiding zal aardgas vervoeren van het grote Shah Deniz II-gasveld in Azerbeidzjan via Griekenland, Albanië en de Adriatische Zee naar Italië. De "final investment decision" werd vandaag ondertekend door het consortium Shah-Deniz-II, met als voornaamste aandeelhouder BP, in aanwezigheid van de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev. Alle beslissingen die tot nu toe werden genomen, waren voorwaardelijk totdat deze finale beslissing werd genomen.

De Europese Commissie verwelkomt de beslissing als een strategische stap voor een versterking van de energiezekerheid van de Europese Unie. "Deze belangrijke stap zal de Europese Unie rechtstreeks toegang geven tot gas uit het Kaspische bassin", reageert Commissievoorzitter José Manuel Barroso in een persbericht. "Dit is een belangrijke mijlpaal voor de diversifiëring van onze energiebevoorrading, die de Europese consumenten en ondernemingen ten goede zal komen."

Op langere termijn kan via de zuidelijke "gascorridor" van 3.500 kilometer tot een vijfde van het gasverbruik in de Europese Unie gedekt worden. Volgens de Europese Commissie zal er meer dan 18 miljard euro worden geïnvesteerd om het gas van op een diepte van 500 meter in de Kaspische Zee op te pompen.

Het TAP-traject werd eerder verkozen boven de pijpleiding Nabucco West, die Turkije en Oostenrijk met elkaar zou verbinden. Na een groot gasconflict tussen Rusland en Oekraïne in 2009 is de EU beginnen uitkijken naar mogelijkheden om de gasbevoorrading te diversifiëren.

Ook Rusland is bezig met een eigen aardgasleiding richting Zuid-Europa. Via het project South Stream zal gas door de Zwarte Zee naar Europa worden gepompt, buiten Oekraïne om.