Britse leger niet betrokken bij dood prinses Diana

Het onderzoek naar de dood van prinses Diana wordt niet heropend. In augustus had de politie nieuwe informatie gekregen over het ongeval, waarbij de prinses, haar minnaar en haar chauffeur omkwamen. Die informatie is nu onderzocht.
1987 AP

Op 31 augustus 1997 rijdt de Britse prinses Diana met haar minnaar Dodi Al-Fayed aan een hoge snelheid door het nachtelijke Parijs. Het koppel had kort daarvoor het Ritshotel verlaten en was op weg naar het huis van Al-Fayed in een buitenwijk van de stad. De zwarte Mercedes wordt achternagezeten door  paparazzi op motorfietsen.

Bij de ingang van Almatunnel verliest de chauffeur de controle over het stuur. Al-Fayed en de chauffeur komen zo goed als onmiddellijk om het leven. Diana en Al-Fayeds lijfwacht zijn beiden gewond. De fotografen blijven ook na het ongeval ongegeneerd foto's nemen. De prinses wordt nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overlijdt uiteindelijk aan haar verwondingen. Enkel de lijfwacht overleeft het ongeval.

Het ongeval is al jarenlang stof voor allerlei samenzweringstheorieën. Het onderzoek is destijds erg uitgebreid gevoerd, onder meer onder druk van Al-Fayeds vader, die er zelf van overtuigd was dat er een complot achter de dood van zijn zoon zat. Diana was op het moment van haar dood amper een jaartje gescheiden van de Britse kroonprins Charles.

In augustus van dit jaar heeft de politie nieuwe informatie gekregen van een bron binnen het leger. Een elite-eenheid van het Britse leger zou betrokken geweest zijn bij de dood van Diana. De politie heeft die informatie onderzocht, maar heeft geen harde bewijzen gevonden. Het onderzoek wordt dus niet heropend.

AP1997
1997 AP