China wil in 2017 stalen van de maan naar aarde brengen

Met de lancering van de Chang'e-5 wil China in 2017 een derde fase van zijn maanprogramma inzetten, zo heeft het officiële Chinese persbureau Xinhua gemeld. Een onbemande lander moet stalen van de maan naar de aarde brengen.
De Chang'e 3 is zaterdag zachtjes geland op de maan.

Zaterdag rondde China met de landing van de Chang'e-3 (en de robotjeep Yutu die zondag van de lander vrijkwam) de tweede fase van zijn maanprogramma af.

De derde stap betreft de Chang'e-5 en Chang'e-6 die stalen van de maan moet nemen. Die verhuizen vervolgens naar onze planeet. "De derde fase van het programma zal moeilijker zijn, want er moeten veel doorbraken komen in sleuteltechnologieën zoals het opstijgen vanop de maanbodem, het inkapselen van de stalen, rendez-vous en koppelen in een baan om de maan", zo citeerde Xinhua woordvoerder Wu Zhijian van de Staatsadministratie voor Wetenschappen, Technologie en Industrie bij de Nationale Defensie. Er zal ook meer internationale samenwerking zijn, zoals nu met het Europese Ruimtevaartbureau ESA voor Chang'e-3.

Als reserve voor de Chang'e-3, zal de Chang'e-4 aanpassingen ondergaan om technologie voor de Chang'e-5 te verifiëren. De ontwikkeling van die sonde verloopt "voorspoedig", aldus Wu.

China lanceerde Chang'e-1 en Chang'e-2 in respectievelijk 2007 en 2010. De Chang'e-2 bevindt zich nu op zowat 65 miljoen km van de aarde tijdens een reis ver weg in de ruimte. Data van beide missies staan open voor wetenschappers wereldwijd.

Overigens zal het afronden van de derde fase niet het einde van het programma zijn, maar een "nieuw beginpunt". Wat daarna komt, is nog ter studie.