Edward Snowden zet zijn zinnen op Brazilië

Edward Snowden wil Brazilië bij de opheldering van de Amerikaanse afluisterpraktijken helpen in ruil voor "duurzaam politiek asiel". Zolang een land hem geen permanent politiek asiel verleent, zullen de Verenigde Staten hem blijven hinderen om te praten, schreef Snowden in een open brief die onder meer in de krant Folha de São Paulo werd gepubliceerd.
AP2013

Snowden schrijft in zijn open brief aan de Braziliaanse bevolking dat hij onder de indruk is van de felle kritiek van het Latijns-Amerikaanse land op het spionageprogramma van de NSA dat hij aan het licht bracht. De klokkenluider heeft zich meermaals bereid getoond om Brazilië bij het onderzoek naar het mogelijk illegaal afluisteren van zijn burgers te helpen.

Snowden wijst in zijn brief op de gedetailleerde controlemogelijkheden van de NSA, die onder andere dagelijks "vijf miljard gsm-peilingen" uitvoert en dat onder de dekmantel van datavergaring doet. "Mijn grootste vrees was dat niemand gevolg zou geven aan mijn waarschuwingen. En nooit was ik zo gelukkig toen mijn vrees ongegrond bleek".

De reacties op zijn informatie in bepaalde landen hadden hem overweldigd, en Brazilië was zeker een van die landen. Vele Braziliaanse senatoren hadden voor hun onderzoek naar vermoedelijke misdaden tegen Braziliaanse burgers om zijn hulp gevraagd. President Dilma Rousseff, zelf ook geviseerd door de NSA, heeft onder andere een in oktober gepland staatsbezoek aan Washington uitgesteld.

"Ik heb me bereid verklaard steeds te helpen als het gepast en terecht is, maar de Amerikaanse regering heeft ongelukkig genoeg bijzonder hard haar best gedaan om mijn mogelijkheden te beperken, en is zelfs zover gegaan om het presidentieel vliegtuig van (de Boliviaanse president) Evo Morales tot landen te dwingen om te voorkomen dat ik naar Latijns-Amerika zou gaan! ".

Folha berichtte dat de brief van Snowden naar officiële instanties is gestuurd en deel zal uitmaken van een online-campagne op de website van de ngo Avaaz. De campagne zal volgens Folha in naam van Snowden door de Braziliaan David Miranda geleid worden. Dat is de levenspartner van de in Rio wonende journalist Glenn Greenwald, langs wie vele van Snowdens onthullingen publiek werden.

Snowden verblijft momenteel in Rusland. De Braziliaanse regering heeft voorlopig nog niet gereageerd op de brief. Ze weigerde afgelopen zomer al Snowden permanent asiel te verlenen.