Geen nieuwe reconstructie van busramp Sierre

Er komt geen bijkomende reconstructie in de zaak van de busramp in Sierre. Dat heeft de Zwitserse procureur Olivier Elsig dinsdagmorgen aan de families van de slachtoffers laten weten. VTM Nieuws kon het document inkijken.

Acht families hadden in augustus aan de speurders acht hypotheses voorgelegd die ze verder wilden laten onderzoeken. Zeven daarvan zijn afgewezen. Er komt wel een onderzoek naar de laptop en gsm van de overleden buschauffeur.

Procureur Elsig weigerde onder meer een reconstructie van de botsing tegen de vangrail en nader onderzoek naar de sporen die op de muur van de tunnel gevonden zijn. Er komt ook geen volledig rapport over de hulpverleningsoperaties. De invloed van een mogelijke hartstilstand of van de antidepressiva die de chauffeur nam, wordt evenmin verder onderzocht.

Volgens Elsig zijn de afgewezen pistes "praktisch onuitvoerbaar, al uitgevoerd of in sommige gevallen irrelevant voor het bepalen van de oorzaak van het ongeval".

In het eindrapport over het ongeval schreef Elsig in mei dat de busramp naar alle waarschijnlijkheid niet is veroorzaakt door een hartfalen van de buschauffeur. Het Zwitserse gerecht vermoedt dat de oorzaak van de ramp moet worden gezocht in een onoplettendheid of flauwte van de chauffeur.

Bij het busongeval nabij de Zwitserse stad Sierre in maart van vorig jaar vielen 28 doden. De slachtoffers waren schoolkinderen uit Lommel en Heverlee en hun begeleiders die op de terugweg waren van een skivakantie. Ook de twee buschauffeurs lieten het leven.