Homo erectus wellicht handiger dan gedacht

Amerikaanse wetenschappers hebben in Kaitio in Kenia een 1,42 miljoen jaar oud middenhandsbeentje van een mensachtige ontdekt. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Het beentje heeft grote gelijkenissen met het middenhandsbeentje van de moderne mens. Het is het oudste bekende beentje waarvan zeker is dat het de eigenaar in staat stelde om gereedschappen in een stevige vaste grip te kunnen houden. "We zijn weer een stap dichter bij het ontstaan van de moderne hand", zegt professor Carol Ward van de universiteit van Missouri die het onderzoek leidde.

Het beentje stamt uit de tijd van de Homo erectus, de rechtopgaande mens. Het beentje laat toe dat de hand beter vastzit aan de pols, waardoor veel meer druk uitgeoefend kan worden bij het dichtknijpen van de hand. Hierdoor kon de mensachtige veel beter en gerichter gebruikmaken van gereedschappen. Eerdere mensachtigen van wie het middenhandsbeentje nog niet zo geëvolueerd was, kregen volgens de wetenschappers door het gebruik van gereedschappen wellicht al vrij snel af te rekenen met artritis.

Het onderzoek toont aan dat de mensachtigen al bijna van bij de afsplitsing van het geslacht Homo dergelijke handen hebben gehad. "Ze zijn bijna anderhalf miljoen jaar lang fundamenteel geweest voor ons overleven als soort", zegt Ward.

Meest gelezen