Laat uw kerststemming niet verpesten door een roltrap

"Hilarisch", "Ik mag niet lachen, maar kan het niet weerstaan", "Op naar het volgende filmpje, Network Rail". De commentaren op een bewustmakingsfilmpje van de Britse spoorinfrastructuurbeheerder mogen dan wel de komische snaar bespelen, de bedoeling is bloedserieus. Want vooral in tijden van "nog snel wat kerstinkopen doen" kan het nemen van een roltrap al eens faliekant aflopen.

Robin Gisby, manager bij Network Rail: "Treinstations zijn steeds meer een plaats van drukte, maar dat betekent niet dat de meeste slip- en valpartijen niet vermeden kunnen worden."

"We zien mensen vaak worstelen met meerdere pakjes op een roltrap, terwijl een lift gebruiken veel handiger zou zijn. Het lijkt vanzelfsprekend, maar gewoon de leuning vasthouden kan het verschil maken tussen veilig stijgen of dalen en tegen de vlakte gaan met verwondingen tot gevolg. Of zelfs erger."

"Deze nieuwe campagne wil iedereen er vriendelijk aan herinneren, hoe druk men het ook mag hebben, toch de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruiken van een roltrap in een station."

"Bovendien gaat het overbeladen zijn vaak nog samen met te veel alcohol en hoge hakken", voegde veiligheidsverantwoordelijke Ian Prosser eraan toe. Vorig jaar maakte Network Rail al een opvallend waarschuwingsfilmpje met "stationsongevallen".

Laat het een les zijn als u nog op cadeautjesjacht moet:

lees ook