Merkel III kan uit de startblokken

In Duitsland kan de nieuwe "grote coalitie" van de christendemocraten CDU en CSU en de sociaaldemocraten SPD starten. Angela Merkel is voor de derde keer op rij door het parlement verkozen als bondskanselier. Nu volgt de eedaflegging.

In het parlement stemden 462 van de 631 parlementsleden voor de christendemocratische politica van CDU. Er waren 9 onthoudingen. Nu volgt de benoeming door de Duitse president Joachim Gauck en de eedaflegging in het parlement. Ook de ministers van haar nieuwe regering zullen de eed afleggen.

De 59-jarige Merkel is al sinds november 2005 bondskanselier van Duitsland. Tijdens haar eerste ambtstermijn zat ze eveneens een zwart-rode coalitie voor. Van 2009 tot 2013 regeerde Merkel met een coalitie van christendemocraten en liberalen (FDP).

Bij de parlementsverkiezingen van september dit jaar haalden de christendemocraten van CDU en CSU geen absolute meerderheid. De liberalen van FDP haalden de kiesdrempel niet en verdwenen uit het parlement. De regeringsvorming sleepte daarom aan. Eind november raakten de CDU, CSU en de sociaaldemocraten SPD het eens over een "grote coalitie". Die coalitie heeft 504 van de 631 zetels in het Duitse parlement.