Nirvana, Peter Gabriel en Kiss in Rock and Roll Hall of Fame

Nirvana, Peter Gabriel en Kiss behoren tot de zes nieuwe acts die volgend jaar een plaats krijgen in de Rock and Roll Hall of Fame. Dat hebben de organisatoren in Cleveland (Ohio) bekendgemaakt. De andere drie zijn Cat Stevens, Linda Ronstadt en het duo Hall and Oates.
Nirvana

Om een stek in de eregalerij te kunnen bemachtigen, moeten artiesten wachten tot er 25 jaar na hun eerste single is verstreken. Fans konden via het internet kiezen uit zestien genomineerden, terwijl ook 600 deskundigen mee beslisten. De uitreiking is gepland op 10 april in New York.

Voor Nirvana is de opname in de Rock and Roll Hall of Fame van bij de eerste poging raak. Maar toch zal de uitreiking een wrange nasmaak hebben voor de grungerockers. Vijf dagen tevoren zal het dan 20 jaar geleden zijn dat oprichter en frontman Kurt Cobain zich van het leven benam.

De 63-jarige Brit Peter Gabriel was een stichtend lid van de symfonische rockgroep Genesis, maar startte halverwege de jaren zeventig een succesvolle solo-loopbaan. De Brit Cat Stevens was een singer-songwriter die zich later tot de islam bekeerde, Linda Ronstadt zit in countryrock-vaarwater en Kiss is een Amerikaanse glamhardrockband.

De managers van de Rolling Stones en The Beatles, respectievelijk Andrew Loog Oldham en Brian Epstein, krijgen een prijs voor hun levenswerk. Als begeleiders van Bruce Springsteen krijgt de E Street Band een prijs voor bijzondere verdienste.