Ontdek het nieuwe 10 eurobiljet met Tetris

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een wel erg originele manier bedacht om enkele tipjes van de sluier op te lichten over het nieuwe biljet van 10 euro. Op hun website staat een speciale versie van het videospelletje Tetris.

Op 13 januari wordt het nieuwe eurobiljet van 10 euro voorgesteld. In navolging van het biljet van 5 euro, heeft ook dat van 10 euro een opfrisbeurt gekregen. Wat de voornaamste veranderingen zijn, kunt u ontdekken op de website van de ECB. Niet door een saaie tekst te lezen, maar wel spelenderwijs dankzij het spelletje Tetris.

"De euro is het meest zichtbare en internationaal bekende symbool van een verenigd Europa", zegt communicatiedirecteur Christine Graeff. "334 miljoen mensen gebruiken de eurobankbiljetten elke dag. Dit spel is een leuke manier om ons deze biljetten weer eens goed te laten bekijken."

Aan het spelletje is ook een wedstrijd gekoppeld. De 20 spelers met de hoogste scores winnen een VIP-bankbiljet van 5 euro uit de Europa-serie dat door de voorzitter van de Europese Centrale Bank persoonlijk is gesigneerd. De 80 overige winnaars ontvangen een herdenkingsbankbiljet van 10 euro uit de eerste serie.

U kunt het spelletje hier spelen.

Tetris is een van de bekendste videospelen aller tijden. Het spel dankt zijn bekendheid aan het feit dat het lange tijd standaard werd gekocht samen met de spelcomputer Game Boy. Iets oudere lezers kennen het spel wellicht nog het best van het televisieprogramma "Blokken" met Ben Crabbé.