Opnieuw vuurgevechten in Zuid-Soedanese hoofdstad

In de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba zijn opnieuw schoten te horen. Dat bericht de Franse zender RFI. Het Oost-Afrikaanse land komt sinds zondagavond maar niet tot rust.

Volgens president Salva Kiir is een poging tot staatsgreep gisteren mislukt. RFI citeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat gewag maakte van twaalf doden. Blijkbaar hebben ook heel wat mensen verwondingen opgelopen. Nadat Kiir een uitgaansverbod had afgekondigd, bleven de meeste mensen vandaag in hun huizen. Volgens het Franse persbureau AFP zijn sinds zondag in Juba al minstens 73 doden gevallen, vooral soldaten.

Bij de aanvallers zou het om aanhangers gaan van de uit zijn functie gezette vicepresident Riek Machar gaan. Kiir had in juli het volledige kabinet ontslagen, onder hen ook zijn plaatsvervanger Machar. Sindsdien is een machtsstrijd tussen beide politici ontbrand. Machar wordt beschouwd als een mogelijke tegenkandidaat bij de volgende verkiezingen in 2015.