Partij president haalt absolute meerderheid in Mali

De partij van president Ibrahim Boubacar Keita en zijn bondgenoten hebben een absolute meerderheid veroverd bij de parlementsverkiezingen in Mali. De tweede ronde vond afgelopen zondag plaats. In juli werden er al presidentsverkiezingen gehouden.
AP2013

Van de 147 parlementszitjes heeft de partij van de president er een zestigtal binnengehaald. Verschillende bondgenoten sleepten er nog eens ruim vijftig in de wacht. De opkomst was met 37,2 procent lager dan bij de eerste ronde op 24 november (38,6 procent). De resultaten moeten nog bevestigd worden door het grondwettelijk hof alvorens het nieuwe parlement aan de slag kan gaan en er een regering kan gevormd worden.

Het is al lange tijd onrustig in Mali, vooral in het noorden. Daar had een coalitie van Toeareg-rebellen en jihadisten een groot stuk van het land veroverd. Na een interventie van het Franse leger werden de rebellen grotendeels verdreven. Ook de coalitie tussen Toearegs en moslimfundamentalisten werd uit elkaar gedreven. Desondanks blijft het erg onrustig in het noordoosten van Mali en plegen moslimstrijders er nog geregeld dodelijke aanslagen.

De tegenstellingen tussen het noorden en de rest van het land bestaan eigenlijk al verschillende decennia en hebben in eerste instantie te maken met economische achterstelling van het desolate noorden tegenover het iets minder arme zuiden, waar ook de hoofdstad Bamako ligt. Het conflict kwam in een stroomversnelling na de omverwerping van het regime van Khaddafi in Libië, toen zwaarbewapende strijders terugkeerden naar Mali die aan de zijde van Khaddafi hadden gestreden.