Regeringen bereiken geen akkoord over klimaatplan

De federale regering en de regio's zijn er in een overleg niet in geslaagd een akkoord te bereiken over het verdelen van de inspanningen en opbrengsten uit het klimaatplan. Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Leefmilieu en Energie Melchior Wathelet (CDH) na afloop van het Overlegcomité.
BELGA/MAETERLINCK

Vier jaar geleden sprak België met Europa af om de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 15 procent te verminderen en het aandeel hernieuwbare energie te laten stijgen tot 13 procent. Een interne verdeling van de lasten en de baten tussen de federale regering en de regio's kwam er echter nooit.

Vooral over de internationale klimaatfinanciering, een maatregel om de gevolgen van de klimaatverandering in ontwikkelingslanden te beperken, zijn er heel wat problemen, schrijft De Standaard vanochtend. Tot nu werd dat voornamelijk door de federale regering betaald, maar die wil nu dat de regio's meer bijleggen.

Zonder akkoord uit elkaar

Ook vanmiddag gingen de federale en de gewestregeringen zonder akkoord opnieuw uit elkaar, bevestigt het kabinet van Wathelet. Daardoor blijft niet enkel een verdeling van de noodzakelijke inspanningen uit, maar is ook niet afgesproken wie welk deel krijgt van de 115 miljoen euro uit de veiling van emissierechten.

Hoe het nu verder moet is onduidelijk. De Standaard meldde vanochtend al dat het klimaatbeleid in het honderd dreigt te lopen als er vandaag geen akkoord gevonden werd. Een herhaling van het vorige scenario, waarbij een kleine zestig miljoen euro aan toegezegde middelen voor internationale klimaatfinanciering ongebruikt bleven, is volgens de krant mogelijk.