Russische parlement keurt amnestie goed

Het Russisch parlement heeft een decreet van president Vladimir Poetin voor het verlenen van amnestie aan duizenden mensen in eerste lezing aangenomen. De amnestie kadert in de viering van twintig jaar Russische grondwet.
De leden van Pussy Riot komen mogelijk vrij.

Er zou amnestie komen voor 1.300 mensen die reeds in de gevangenis zitten voor een straf minder dan vijf jaar, voor zowat 17.000 mensen die veroordeeld zijn maar niet vastzitten en voor zesduizend mensen die worden vervolgd.

Mogelijk zullen de gevangen zittende vrouwen van de punkgroep Pussy Riot van de maatregel profiteren, al kan de uitvoering van de wet enkele maanden duren en zit de straf van de vrouwen er in maart op. Bovendien komt er nog een herziening van het proces tegen twee van de vrouwen nadat het Hooggerechtshof begin van de maand heeft geoordeeld dat hun schuld niet bewezen was.

Ook de opvarenden van het Greenpeaceschip Artic Sunrise die werden opgepakt na het voeren van een actie tegen Russische gaswinning in het Noordpoolgebied komen mogelijk vrij. Ex-oliemagnaat Michail Chodorkovski en andere politieke gevangenen moeten wel in de cel blijven.

Rusland telt bijna 700.000 gedetineerden. Met de wet wil Moskou blijkbaar zijn imago inzake mensenrechten in het buitenland oppoetsen, in afwachting van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji in februari volgend jaar.