Siam Paragon is het populairst op Instagram

De Eiffeltoren in Parijs, de Taj Mahal in India en de Grand Canyon in de Verenigde Staten, allemaal zonder uitzondering toplocaties voor de (amateur-)fotografen die we in deze tijd zijn met onze smartphones en tablets. Maar toch is geen daarvan de locatie die dit jaar het meest verscheen op Instagram, de populaire app om foto's en filmpjes mee te delen. Die eer is weggelegd voor een winkelcentrum in Bangkok, de hoofdstad van Thailand.
AP2013
Hoe wordt een winkelcentrum met een aquarium de meest geïnstagramde plek van het jaar?

Instagram is een bijzondere populaire Amerikaanse mobiele app en sociaalnetwerksite waarmee gebruikers makkelijk foto's en filmpjes kunnen delen en uitwisselen via sociale media. De top 10 van populairste locaties om te "instagrammen" levert dit jaar voor velen een onbekende winnaar op: het winkelcentrum Siam Paragon in Bangkok.

Naast tal van (luxe-)winkels en restaurants herbergt Siam Paragon onder meer een bioscoop, een bowlingzaak en een aquarium. Het is niet bepaald een wereldberoemde hotspot. Hoe wordt een dergelijke locatie de meest "geïnstagramde" plek van het jaar"?

De verklaring ligt vooral in het feit dat de Thai massaal verknocht zijn aan sociale media én aan selfies, de zelfportretjes gemaakt met je smartphone of tablet. Mensen maken om de haverklap foto's van zichzelf in hun dagelijkse bezigheden die ze dan onmiddellijk met hun vrienden willen delen. De Thai zijn bovendien dol op shoppen en rondhangen in winkelcentra. Siam Paragon is een trendy ontmoetingsplaats in Bangkok met naar verluidt meer dan 100.000 bezoekers per dag, onder wie veel beroemdheden.

Combineer dat alles, en dat kan verklaren waarom een gebouw dat an sich niet zo spectaculair is, toch de populairste locatie wordt op Instagram.

Instagram maakte ook de lijst bekend van de steden waar de dienst het meest gebruikt wordt. Daar staat New York op 1, gevolgd door Bangkok, Los Angeles, Londen en São Paolo.

Top 10 van meest geïnstagramde locaties in 2013

1. Siam Paragon

2. Times Square, New York

3. Disneyland, Californië

4. Bellagio Fountains, Las Vegas

5. Disney World Florida

6. Staples Center, Los Angeles

7. Central Park, New York

8. Dodger Stadium, Los Angeles

9. Suvarnabhumi Airport (BKK), de luchthaven van Bangkok, Thailand

10. The High Line, New York