Stonehenge heeft eindelijk volwaardig bezoekerscentrum

Stonehenge heeft vanaf morgen eindelijk een volwaardig bezoekerscentrum. Het oude tijdelijke bezoekerscentrum van het megalithische monument dateert al van eind jaren 60 en kon het bezoekersaantal niet meer slikken.

De Stonehengesite trekt miljoenen bezoekers ieder jaar. Al in de jaren 60 kwamen er jaarlijks honderdduizenden toeristen zich vergapen aan het stenen monument. Eind jaren 60 werd daardoor een tijdelijk bezoekerscentrum ingericht. Op de site kwamen prefabgebouwen in afwachting van een volwaardig bezoekerscentrum.

Al eind jaren 80 werd het in het Britse parlement een echte schande genoemd dat Stonehenge nog geen volwaardig bezoekerscentrum had gekregen. Toch heeft het tot 2010 geduurd vooraleer er effectief begonnen is aan de bouw van het nieuwe centrum. Morgen gaat het dus open. Aan het hele project hangt een prijskaartje van zo'n 27 miljoen pond (zo'n 32 miljoen euro).

Het nieuwe bezoekerscentrum is op anderhalve mijl van het monument gebouwd om zo het unieke landschap alle eer aan te doen. Het vroegere tijdelijke centrum, dat zo goed als naast het monument stond, is intussen gesloopt. Ook de drukke snelweg die naast de stenen cirkel liep, is intussen gesloten. In het bezoekerscentrum is naast een café en sanitaire voorzieningen ook een klein museum ingericht.

AP2012

Stonehenge

Stonehenge is een megalithisch monument uit de Jonge Steentijd niet zover van de stad Salisbury. Het bouwwerk - inclusief de omgeving - is in 1986 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het monument dateert mogelijk uit 2.300 voor Christus. Al zijn er sporen teruggevonden van eerdere houten bouwwerken die teruggaan op 8.000 voor Christus.

Het monument trekt jaarlijks veel bezoekers rond de zonnewende, de zon komt dan achter de Heel Stone op (foto onder).

AP2012

De precieze functie van het monument blijft tot op de dag van vandaag een mysterie. Zeker is dat het voor een tijdje gebruikt is als begraafplaats. Andere onderzoekers denken dan weer dat het een soort gezondheidscentrum moet geweest zijn. De mysterie die rond de exacte functie hangt is al eeuwenlang stof voor spectaculaire theorieën. Recent was het nog goed voor een bescheiden internethit: