Veiling "doortrappende" fietsen Te Gek!? brengt 22.000 euro op

De veiling van 36 "doortrappende", oude fietsen van bekende Vlamingen die door patiënten in psychiatrische ziekenhuizen werden omgebouwd tot kunstwerken, heeft in het Leuvense museum M 22.000 euro opgebracht. De veiling was een initiatief van Te Gek!? (Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael uit Diest) en "Op de Pedalen" (UPC Kortenberg, Universiteit Maastricht en Health Foundation Limburg).

De fiets van psychiater Dirk De Wachter, opgesmukt in het Psychiatrisch Centrum Bethanie uit Zoersel, bracht 2.650 euro op. Andere hoge scores waren er voor de fietsen van rockzanger Guy Swinnen (2.100 euro), zanger Thé Lau (1.600 euro), poolreiziger Dixie Dansercoer (1.500 euro) en actrice Maaike Cafmeyer (1.000 euro). Bij de politici haalde de fiets van minister van Financien Koen Geens 800 euro, die van Vlaams minister-president Kris Peeters 700 euro.

De opbrengst van de veiling, geleid door het veilinghuis Christie's en bijgewoond door een honderdtal geïnteresseerden, wordt besteed aan sensibilisering om het taboe rond psychose te doorbreken en aan wetenschappelijk onderzoek rond deze aandoening. "Het gaat om oude, vergeten fietsen die door psychiatrische patiënten een nieuw leven kregen, waarmee we duidelijk maken dat ook deze laatsten wel degelijk nog op de een of andere manier kunnen meedraaien in onze samenleving", aldus kunstenaar Sven die een en ander bedacht.

Marc Hellinckx, coördinator van Te Gek!, was heel tevreden met het resultaat. "We hadden niet verwacht dat deze veiling zoveel ging opbrengen. Even belangrijk was echter de grote media-aandacht waardoor we met dit initiatief de thematiek van psychose op originele en pittige manier bespreekbaar hebben kunnen maken."

Minister-president Kris Peeters bestempelde in zijn inleiding Te Gek!? als "een schitterende organisatie". "Deze acties versterken het begrip in onze maatschappij voor mensen met deze aandoeningen en geeft hen extra steun."