VS-rechtbank: "NSA-technieken ongrondwettelijk"

De manier waarop de Amerikaanse National Security Agency (NSA) collectief de gegevens van telefoongesprekken van miljoenen Amerikanen verzamelt is mogelijk in strijd met het grondwettelijke verbod op onredelijk onderzoek. Dat heeft een federale rechtbank in Washington geoordeeld. De uitspraak kan mogelijk verstrekkende gevolgen hebben.
AP2013
Het hoofdkwartier van de NSA in Fort Meade, Maryland.

De rechter deed een voorlopige uitspraak in een zaak van twee mannen die de NSA-praktijken betwisten en eisten dat hun eigen telefoongegevens zouden worden vernietigd. De klagers zijn een conservatieve advocaat en de vader van een NSA-cryptoloog die omkwam in Afghanistan. Volgens de twee klagers gaan hun privacybelangen voor op het regeringsbelang om de gegevens te verzamelen.

Arrondissementsrechter Richard Leon volgde hen en oordeelde dat zelfs indien de massale manier waarop de NSA gegevens verzamelt in lijn zou zijn met de grondwet, er dan nog weinig bewijs is dat ze ooit een terroristische aanval zou hebben vermeden.

De uitvoering van het vonnis zal afhangen van het beroep dat de Amerikaanse staat zo goed als zeker zal aanspannen. Die gerechtszaak zou dan behandeld worden door het Amerikaanse Hooggerechtshof. In deze zaak zijn er slechts twee klagers, maar de uitspraak zet de deur open voor veel uitgebreidere klachten en rechtszaken tegen de NSA.

Advocaat Larry Klayman, een van de twee klagers, reageerde verheugd op de uitspraak van de rechter. "Het is een fantastische en correcte uitspraak en bovendien de eerste keer in lange tijd dat een rechter ingrijpt tegen de tirannie van de twee andere machtspijlers."

De manier waarop de NSA gegevens verzamelt, werd aan de kaak gesteld door Edward Snowden, een voormalige systeemanalist bij de NSA. Zijn onthullingen stuurden een schokgolf de wereld rond.