Waarom hebben zebra's zwart-witte strepen?

Waarom hebben zebra's zwart-witte strepen? Die vraag houdt menig wetenschapper bezig en er bestaan dan ook zeer uiteenlopende theorieën. Hebben wetenschappers nu eindelijk het mysterie ontrafeld?
AP2011

De zebra is een opvallende verschijning op de Afrikaanse savanne. Waarom het dier zwart-witte strepen heeft, is een vraag die wetenschappers al langer bezighoudt. Sommigen denken dat de strepen dienen als camouflage, maar dat standpunt is moeilijk te verdedigen omdat de grassen op de savanne niet wit, noch zwart zijn. Aangezien elke zebra een uniek strepenpatroon heeft, zou het ook een sociaal herkenningsymbool kunnen zijn. Volgens nog anderen is het een afweermechanisme tegen de tseetseevlieg.

Nieuw Australisch onderzoek gooit het helemaal over een andere boeg. In het wetenschappelijke tijdschrift Zoology is een onderzoek verschenen van vorsers van de universiteit van Queensland. Volgens de onderzoekers creëren de strepen een optische illusie als ze bewegen. Het effect is vergelijkbaar met een barbiersstok, een paal met een spiraal in rode en witte strepen. Doordat de paal draait, lijken de strepen naar boven te gaan.

De zebra's zouden door het optische effect moeilijker ten prooi vallen aan grote katachtige roofdieren of aan insecten. Roofdieren zouden door het effect de beweging van de kudde niet goed kunnen volgen en insecten zouden het moeilijker hebben om te landen om de zebra's te steken.

Zebra's blijken overigens geen zwarte strepen te hebben. Zebra's zijn zwart en hebben witte strepen.

AP2012