Zowel ACW als de N-VA claimen de overwinning

Het ACW én de partij NVA vinden allebei dat de Bijzondere Belastinginspectie hen gelijk geeft in de discussie over de belasting op de winstbewijzen van Belfius. Terwijl ACW-voorzitter Patrick Develtere tevreden is dat de fiscus "niet meegaat in het verhaal van fraude", vindt N-VA-Kamerlid Peter Dedecker, die de zaak aan het rollen bracht, dat de BBI geoordeeld heeft dat hij het bij het rechte eind heeft.
Dedecker (l) en Develtere (r) vinden beiden dat ze het gelijk aan hun kant hebben.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) maakte gisteravond bekend dat ze geen fraude vastgesteld heeft bij het ACW. Maar de christelijke werknemersbeweging moet wel 9,5 miljoen euro aan belastingen bij betalen.

ACW-voorzitter Patrick Develtere reageerde relatief tevreden op de beslissing en is naar eigen zeggen vooral "tevreden dat de fiscus niet meegaat in het verhaal van fraude".

Maar ook N-VA-Kamerlid Peter Dedecker, die de zaak aanvocht, vindt dat de BBI hem gelijk geeft. "Het ACW betaalde volkomen onterecht geen euro belastingen op de miljoenen die ze binnenkreeg uit Dexia", aldus Dedecker.

De N-VA'er, die zelf geen inzage had in de beslissing van de BBI, wijst er ook op dat het enkel gaat om de periode 2010-2012. "Over de periode voor 2010 moet er van een veelvoud aan onterecht niet-betaalde belasting sprake zijn", stelt Dedecker. Hij vindt het ook veelzeggend dat het ACW zich neerlegt bij het bijbetalen van 9,5 miljoen euro aan belastingen. "Dat toont aan dat men er met 9,5 miljoen euro bijkomende belasting al bij al nog goed vanaf komt".

Naast het fiscale onderzoek loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar misbruik van vennootschapsgoederen en belangenvermenging in hoofde van het ACW ten nadele van de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten. Dedecker hoopt dat er ook daar snel duidelijkheid is.