"Even nieuwe knie kopen en weer het podium op"

Dit jaar is het 35 jaar geleden dat het Nederlandse komische duo Bassie en Adriaan voor het eerst op tv kwam. Reden genoeg voor een nostalgische terugblik in "Reyers laat". Clown Bassie (78) staat nog steeds op het podium. Acrobaat Adriaan (71) heeft zijn strakke pak aan de haak gehangen.

Om het jubileum te vieren is er een 15-delige documentaire gemaakt over het legendarische duo Bassie en Adriaan. De afleveringen zijn te bekijken op hun YouTube-kanaal. "In 1976 was ons eerste optreden en het was meteen een hit", zei Bassie in de studio van "Reyers laat".

"Vroeger kregen we fanmail", reageert kompaan en broer Adriaan. "Daarna kregen we fanmail van de ouders en nu krijgen we fanmail van de grootouders." "Bassie & Adriaan" wordt immers nog steeds uitgezonden op televisie. Zo tekenden ze onlangs nog een contract voor herhalingen van de show voor de komende vier jaar.

Bas en Adriaan kwamen ook terug op de moeilijke periodes. "Op het einde van de afscheidstournee werd er speekselklierkanker vastgesteld bij mij", vertelt Adriaan. "Ik werd geopereerd en kreeg bestraling, maar pas na drie jaar was ik genezen. Daarna weet je pas hoe mooi het leven is."

Ook Bas kreeg kanker. "Maar ik zweeg, want als een clown lacht, lacht heel de wereld, maar als ie huilt, huilt ie alleen." Over de vermeende ruzie tussen de twee kon het duo kort zijn. "Dat ging een eigen leven leiden. Twee dagen na onze "ruzie" gingen we al samen naar een première."

Adriaan, of Aad van Toor, is met pensioen en woont in Spanje. Broer Bas weet van geen ophouden. "Straks ga ik het ziekenhuis in voor een nieuwe knie, maar daarna ga ik weer het podium op. 1 keer per week, 35 minuten lang."