"Fraude is zo Belgisch als bier en frieten"

In België wordt jaarlijks naar schatting voor zo'n 30 miljard euro gefraudeerd. Dat schrijft staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) in zijn boek "Zwart en Wit", dat vandaag is voorgesteld.

De schatkist krijgt elk jaar 100 miljard euro aan belastinginkomsten binnen, terwijl er 30 miljard wordt misgelopen. "We betalen dus 30 procent te veel belastingen omdat een aanzienlijke groep er geen of te weinig betaalt", schrijft Crombez. Volgens de staatssecretaris behoren we daarmee tot de koplopers in Europa. "Fraude is zo Belgisch als bier of frieten."

Crombez maakt zich sterk dat het mogelijk is die fraude tegen 2030 terug te dringen. "Kijk naar het gesjoemel met btw-carrousels. Tien jaar geleden verloren we daarmee nog 1,1 miljard euro belastinginkomsten. Vandaag is dat teruggedrongen tot 18 miljoen per jaar."

"De bevolking krijgt momenteel het ene doemscenario na het andere voorgespiegeld, waarin ze wordt overtuigd dat ze het in de toekomst met minder zal moeten stellen", gaat de SP.A'er voort. "Dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Als de inkomsten uit fraudebestrijding stijgen, is een globale belastingverlaging mogelijk zonder de sociale bescherming af te bouwen."

Een hervorming van de spaarfiscaliteit, zoals die momenteel wordt besproken door de kern, kan daar volgens Crombez een onderdeeltje van zijn, maar ook niet meer dan dat. "Er zijn bijna geen Belgen die aan de limiet van 1.880 euro rente komen", zegt hij. "De multinationals die geen belastingen betalen en de ontduiking in belastingparadijzen zijn een veel belangrijker discussie."

De Belgen hebben volgens het boek nog steeds tussen 40 en 80 miljard euro staan op rekeningen in Luxemburg en Zwitserland.